nisu svi tipovi i veličine dobre za iste pozicije
Svaka soba ima svoja pravila
Tepih-staze obično su predviđene za kuhinje, kupatila, hodnike i – spavaću sobu. Dok se za kupatilo i spavaću sobu preporučuje mekana tekstura i gustina prijatnog materijala, za kuhinje i hodnike najčešće se biraju tanji, jednostavniji modeli.
U spavaćoj sobi i delovima prostorije gde volite da hodate bosi, idealne su mekane staze koje su gusto tkane i, naravno, uvek popularni „čupavci“.
Ako imate lep pod koji ne želite u potpunosti da prekrijete tepihom, najbolji izbor za vas su – staze. Druga prednost je lakše održavanje u odnosu na guste tepihe.
Dve ili tri, pitanje je sad
Ako se odlučite za tri staze koje će „opkoliti“ sve strane vašeg kreveta, preporučuje se da treća strana bude duža od širine kreveta, a dve bočne staze kraće od dužine kreveta. U slučaju kad treće staze nema, preporučujemo da bočne staze budu nešto duže i da idu pod noćne ormariće ili jednostavno mogu dа prelaze dužinu kreveta. Kako vam je draže.
1. način
Ako se odlučite za tepih manjih dimenzija, možete da ga postavite tako da uopšte ne zalazi pod sofu, ali imajte na umu da će manji tepih da deluje i na celokupan utisak o sobi tako da će izgledati manja. Zato se ovakva pozicija i dimenzija ne preporučuju u malim i tamnim dnevnim boravcima. Ukoliko ste se ipak odlučili za manji tepih, svakako izaberite i stočić manjih dimenzija tako da više možete da uživate u dizajnu tepiha.
2. način
Ako ste se odlučili za veliki tepih, možete da ga postavite tako da samo prve nogice troseda budu na njemu, a pri tome vodite računa i o sledećim faktorima: tepih bi trebalo da bude od 30 do 40 cm udaljen od zidova prostorije, a u zavisnosti od toga koliko su visoke nogice troseda, tepih treba da podvučete pod njega tako da se ispod ne nazire pod, već da se vidi samo tepih.
Pravougaoni oblik tepiha najčešće se koristi u dnevnim i spavaćim sobama.
3. način
Optimalna varijanta je veliki tepih na koji stane sav nameštaj dnevne sobe. Pri tome pripazite da je tepih od 30 do 40 cm udaljen od zidova i da je pozadina sofe, odnosno da su zadnje nogaice troseda barem 15 cm udaljene od ivice tepiha. Takođe, imajte na umu i samu šaru tepiha jer će u ovom slučaju deo njega prekrivati fotelja, stočić, trosed...
Umesto tepih-staza, u spavaću sobu možete lako da uklopite pravougaoni oblik tepiha, a dimenzije prilagodite širini kreveta. Naravno, važno je da sa sve tri strane kreveta imate mekanu i udobnu podlogu pod nogama.
Samsung kućni uređaj za praktičnu svakodnevicu
Tokom letnjih meseci, kada se spoji sa visokim temperaturama, usisavanje doma predstavlja prilično napornu aktivnost. Ipak, uz Samsung Jet™ bežični usisivač sa Clean Station™ uređajem za odlaganje prašine bićete gotovi za čas. Moćni Digital Inverter motor u kombinaciji sa inovativnim Jet Cyclone sistemom za protok vazduha čisti brzo, efikasno i što je najvažnije, ne ostavlja zalutale čestice prašine. Usisivač karakteriše 5-slojni HEPA filtracijski sistem. Uz efikasan usisivač poput Samsung Jet™ svakodnevni život postaje praktičniji i kvalitetniji.